Diş Çürükleri Ve Tedavisi

Diş Çürüğü Nedir?
Dişin çürümesi dişin yüzeyindeki sert mine tabakasının, onun altındaki dentin dokusunun ve bazı durumlarda da kökleri örten sert dokunun yıkımıdır.Zaman içinde kişilerin ağzında bakteriler birikir. Bu bakteriler gıdalarla birleşir ve ağız içinde asitlerin oluşmasına neden olur. Ağız bakımına yeterli özeni göstermezsek diş minesi zarar görür ve son olarak da diş çürür. Özetle ağızda biriken asitler dişin yüzeyini kaplayan sert mine tabakasını yıpratması sonucu çürük oluşur ve bu çürükler dişlerde deliklerin oluşmasına sebep olur.Özellikle karbonhidrat içeren şeker, nişaşta vs. gibi gıdaların, kola ve benzeri gazlı içeceklerin, kek, gofret, çikolata gibi yapışkan diye tanımlayabileceğimiz yiyeceklerin diş yüzeyine fazlaca ve uzun süreli teması ile meydana gelmektedir.
Diş Çürükleri Nasıl Önlenir?
İlk olarak şekerli gıdaları çok tüketmemeli ve öğün aralarındaki atıştırmalıkları azaltmalıyız.Böylece, dişlerde biriken plaklar daha az miktarda asit üreteceklerdir.İlaç kullandığınızda mutlaka çok su için, bazı ilaçlar yan etki olarak salgılanan tükürük miktarını azaltabilir ve bu durum dişlerde çürük oluşması konusunda tehlikelidir.Florür, diş yüzeyinin sağlamlaşmasına ve sertleşmesine destek olacağından içeriğinde florür olan diş macunu veya ağız yıkama suyu(gargara) kullanımı faydalıdır.Diş hekimi, dişlerinizi temizleyip diş çürüğü konusunda erken teşhiste bulunabileceğinden 6 ayda 1 ziyaret edilmesi gerekir.
Diş Çürükleri Nasıl Belirlenir?
Diş çürüklerinin hastalar tarafından fark edilebilmesi için dişin görünür bir yüzeyinde kahverengi veya siyah renk değişikliği oluşturması ya da ağrı, hassasiyet, ağız kokusu gibi semptomlara yol açması gerekir. Başlangıç aşamasındaki çürükler ile dişin yan yüzleri, üst azı dişleri gibi gözle görülmeyen bölümlerde oluşan çürükler ise rutin diş hekimi muayenelerinde belirlenebilir. Dişlerin röntgen ile yapılan görüntülemelerinde çürükler net bir şekilde görülür. Hekim tarafından çürüğün derinliği ve hangi tabakaya kadar ulaştığı belirlendikten sonra tedavi planı belirlenir.Derin olmayan çürüklerde genelde çürük bölgesinin tamamen temizlenmesi ve kazınmasının ardından dolgu yapılarak kavite kapatılır. Daha derin çürüklerde ise genellikle kanal tedavisine ihtiyaç duyulur. Önerilen tedavilerin bir an önce gerçekleştirilmesi, çürüğün ilerleyerek daha geniş alanları etkilemesinin önüne geçmek açısından son derece önemlidir.
Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürüklerinin zamanında belirlenerek tedavi edilmesi çok önemlidir. Tedavi edilmeyerek ilerleyen diş çürüklerinde sürekli diş ağrısı, iltihaplanma, diş kırılması, beslenme ve çiğneme güçlüğü, kan dolaşımına ulaşarak sepsise kadar ilerleyebilen ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle diş hekimi muayeneleri ertelenmemelidir.Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır. Oldukça kısa süren bir işlem olan dolgularda dişin çürüyen kısmı tamamen kazınarak dolgu malzemesi ile doldurulur. Daha şiddetli durumlarda diş çürükleri temizleme işleminin yapılmasının ardından kalan kısma taç veya diş kronu adı verilen malzeme yerleştirilerek tedavi edilir.Diş kronları porselen veya çelik olabilir. Çürüklerin derinleşerek sinirlere ulaşması halinde kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavide dişte bir kanal açılır ve dişin çürümüş kısımları ile birlikte sinirler ve kan damarları çıkartılır. Enfeksiyon söz konusu ise buna yönelik müdahaleler yapılır ve ardından kalan boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur. Çürüğün durumuna göre kanal tedavisi uygulanan dişin üzerine diş kronu da yerleştirilebilir. Tamamen çürümüş dişler için ise tek çözüm yolu dişin çekilmesi ve yerine protez yerleştirilmesidir.
Tedavi sürecinde hissedilen diş ağrılarının hafifletilmesi için hekim tarafından önerilecek olan ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Aynı zamanda çok sıcak ve çok soğuk besinlerin tüketiminden kaçınmak ve ağız hijyenine yönelik bakımlara devam etmek de ağrılarla başa çıkmak konusunda etkilidir. Tedavi sonrasında yeni çürüklerin oluşumunu önlemek adına şekerli ve asitli besinlerin tüketiminden kaçınmak, günde en az iki kez diş fırçalamak ve bir kez diş ipi kullanmak gerekir. Ayrıca öğün aralarında yapılan atıştırmalıkların sınırlandırılması, florürlü diş macunlarının kullanılması, sağlıklı beslenmeye ve özellikle de yeterli kalsiyum alımına dikkat edilmesi diş çürüklerinin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.