Diş Eti Hastalıkları Ve Tedavisi

161-1200x800.jpg

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığı olarak da adlandırılan Periodontitis, dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmezse bireyin dişlerini destekleyen kemiği yok eden ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir.Diş eti çekilmesi yaygın olarak görülen, ancak büyük ölçüde önlenebilir bir durumdur. Genellikle ağız temizliği ve bakımının kötü yapılmasından kaynaklanır. Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Her bireyde, tüm diş yüzeylerinde, diş aralarında ve diş–dişeti birleşiminde mikrobiyal dental plak adlı yumuşak bakteri tabakası birikimi gözlenir. Bu plak diş fırçası ve diş ipi ile yeterince uzaklaştırılamadığında zararlı bakteri türlerinin yaşaması için  bir ortam oluşur ve zararlı bakteriler giderek çoğalırlar. Bakterilerin ürettikleri zararlı maddeler diş etlerinde iltihaba ve dişlerin etrafını çevreleyen kemiğin erimesine neden olurlar. Ayrıca mikrobiyal dental plak zaman içinde sertleşerek diş taşına dönüşür. Pürüzlü yapıya sahip  diş taşı üzerinde daha çok plak birikir ve dişeti hastalığının ilerlemesi hızlanır.Pek çok vakada diş eti çekilmesi gelişimi,  bakterilerden meydana gelen yapışkan bir film olan plak oluşumu ile başlar.Yiyeceklerdeki nişastalar ve şekerler normalde bireyin ağzında olan bakterilerle etkileşime girdiğinde dişlerde plak oluşur. Dişleri günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak plak oluşumunu giderebilir, ancak plak hızlıca yeniden oluşur.Dişlerde kalan plak diş eti çizgisinin altında sertleşerek tartar yani diş taşı haline gelebilir.  Tartarın çıkarılması plaklara göre daha zordur ve bakteri ile doludur. Dişlerinizde ne kadar uzun süre plak ve tartar kalırsa, o kadar çok zarar verebilir. Diş taşını diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizleyemeyiz. Çıkarmak için profesyonel bir diş temizliğine ihtiyaç duyulur.Plak, diş eti hastalığının en hafif şekli olan diş eti iltihabına sebep olabilir. Diş eti iltihabı, diş eti dokusunun diş tabanı etrafındaki kısmının tahriş olması ve iltihaplanmasıdır.  Diş eti iltihabı, profesyonel tedavi süreci sonunda ve evde iyi ağız bakımı ile tersine çevrilebilir.Devam eden diş eti iltihabı ise periodontite neden olabilir. Bu durum diş etleriniz ve dişleriniz arasında plak, tartar ve bakteri ile dolan cepler oluşmasına neden olur. Zamanla bu cepler derinleşir ve daha fazla bakteri ile dolar. Bu derinleşen enfeksiyonlar tedavi edilmezlerse, bu hem doku hem de kemik kaybına neden olur ve sonuçta bir veya daha fazla dişin kaybedilmesine neden olabilir. Sürekli devam eden kronik iltihaplanma ise bireyin bağışıklık sistemini zorlayabilir.Diş eti iltihabı ağız kuruluğuna veya diş eti değişikliklerine neden olan ilaçlar, c vitamini eksikliği dahil yetersiz beslenme, diyabet, romatoid artrit ve Crohn hastalığı gibi belli hastalıklar, gebelik veya menopozla ilgili olanlar gibi hormonal değişiklikler, genetik, kötü ağız sağlığı alışkanlıkları, lösemi, HIV/AIDS ve kanser tedavisi gibi bağışıklığın azalmasına neden olan durumlar, obezite, sigara içmek veya tütün çiğnemek, ya da uyuşturucu kullanımı gibi faktörler diş eti çekilmesini riskini arttırır.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Belirlenir?

Dişeti hastalıkları daima basit dişeti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Dişetlerinde kanama en belirgin faktördür. Eğer tedavi edilmezse zaman içerisinde çene kemiklerinin eridiği, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara (periodontitis) kadar ilerler. Hastalıkla birlikte dişetleri şişer, kızarır, kanar ve çekilir. Diş boyları uzar, dişler yer değiştirir, aralanmalar oluşur, dişlerde sallanmalar başlar, ağız kokusu meydana gelir. Sigara içenlerde, nikotinin damarlar üzerindeki etkilerinden dolayı kanama daha az hissedilir, bu da hastalığı kamufle edip fark edilmesini engeller.

logo

Adres:Ege Plaza, Mevlana Bulvarı No:182 Kat:12 Daire:51
Telefon:(0312)286 80 82

Designed by Strategy Cube

Sohbet Başlatın
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba size nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button0312 286 80 82